Stephen Covey gaat uit van 7 gewoonten die je helpen te groeien in Persoonlijk Leiderschap.

 

De eerste 3 gewoonten gaan over de eigen ontwikkeling, "Begin bij jezelf".

 

Gewoonte 1: Wees Proactief - Je maakt je eigen keuzes.

Binnen deze gewoonte sta je stil bij de reactie op de dingen die gebeuren. De eerste reactie is vaak reactief, maar er zijn meer manieren om te reageren.

 

Gewoonte 2: Begin met het einddoel voor ogen - Maak een plan.

Waar wil je staan over 10 of 20 jaar. Als je een antwoord op deze vraag hebt kun je beter afwegen hoeveel tijd en energie je moet steken in de dingen die op je af komen.

 

Gewoonte 3: Belangrijke zaken eerst - Eerst werken, dan spelen.

We verdoen vaak veel tijd aan dingen die niet het belangrijkste zijn. Binnen deze gewoonte worden de belangrijke grote zaken eerst gepland, minder belangrijke zaken komen tussendoor.

 

Gewoonte 4 tot 6 gaat over het contact met de ander, "Werk daarna goed samen".

 

Gewoonte 4: Denk win-win - Zoek naar voordeel voor iedereen.

Het zoeken naar oplossingen is vaak gericht op de winst van één van de betrokkenen, wat resulteert in verlies voor de ander. Maar is er ook een alternatief waar iedereen zijn voordeel uit haalt?

 

Gewoonte 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden - Luister voordat je praat.

Vaak geven we adviezen waar de ander eigenlijk helemaal niet s aan heeft. Dit kan komen doordat we niet doorvragen en daardoor het echte probleem, de echte wens, niet ontdekken.

 

Gewoonte 6: Creëer synergie - Samen is beter.

Ieder heeft zijn eigen gaven en talenten en ieder denkt op een andere manier over dingen na. Door samen te werken kan je meer bereiken dan alleen. 1+1=3, of 10, en misschien wel 100.

 

Gewoonte 7 gaat over het in balans blijven, "Zorg goed voor jezelf".

 

Gewoonte 7: Houdt de zaag scherp - Evenwicht voelt het best.

Je kan niet alles wat je wilt. Hoe zorg je ervoor dat je zelf effectief blijft? Zorg ervoor dat je zowel fysiek, emotioneel, cognitief en spiritueel uitgedaagd wordt.